105 rokov Trenčianskej elektrickej železnice za účasti autobusov rady Šx

Prvý júlový víkend sa v Trenčianskom kraji niesol v znamení osláv 105. výročia úzkorozchodnej elektrifikovanej železnice spájajúcej železničný uzol v Trenčianskej Teplej s kúpeľným mestom Trenčianske Teplice. Nezisková organizácia Trenčianska elektrická železnica pripravila pre malých i veľkých návštevníkov pestrý sprievodný program, ktorého súčasťou boli aj jazdy legendárnych autobusov rady Šx.

Na tejto zaujímavej akcií sa prezentovali Karosy ŠD 11 z Horného Srnia a ŠL 11 z Klubu historických autobusov s vodičom Petrom Plunárom, ktoré v pravidelných intervaloch zabezpečovali kyvadlové jazdy medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami. Dopĺňali tak jazdy električiek rady 411.9, ktoré na tejto trati jazdia pri rôznych príležitostiach. O jazdy s autobusovými veteránmi bol zo strany cestujúcej verejnosti obrovský záujem. Niet sa čomu čudovať, lebo historické autobusy sa v tomto kraji objavujú len sporadicky.

Nemenej zaujímavý program bol však aj v areáli električkového depa, kde bolo možné vzhliadnuť malú výstavu historických motocyklov a Valorexov. Deti sa mohli nechať pomaľovať tvár, povoziť sa na koni, zaskákať si na skákacom hrade a obdivovať modulovú železnicu situovanú v električkovom depe i v budove stanice Trenčianske Teplice.

Pre staršiu generáciu bol v nedeľu popoludní pripravený koncert Rádia Šláger na ktorom vystúpili skupiny DEUT, ORIN, Jozef Opatovský a Vlasta Mudríková. A kto bol hladný, alebo smädný, mohol si v depe pochutnať na guláši, držkovej, kapustnici, hranolkách, pive, kofole a iných dobrotách. Popritom si mohol pozrieť cestné i koľajové vozidlá v procese renovácie a nástenku s fotografiami z posledných akcií TREŽ.

Novinkou pre malých i veľkých návštevníkov bola jazda na záhradnej električke tzv. Trenčianskej miniatúrnej železnici, ktorá vozila odvážlivcov v rámci areálu.

Najväčším lákadlom pre fotografov však bola súbežná jazda električiek, historických autobusov, motocyklov a Velorexov, ktorú presne o 15.tej hodine vypravil riaditeľ Trenčianskej elektrickej železnice Dušan Nosál.

Na oslavy Trenčianskej elektrickej železnice sa bolo možné doviesť nie len pravidelnými vlakmi,ale aj s Karosou ŠL 11, ktorá v sobotu ráno vyrážala z Bratislavy, Trnavského mýta a v nedeľu večer sa vracala späť.

Neziskovej organizácii Trenčianska elektrická železnica prajeme veľa klientov i spokojných cestujúcich a veríme, že táto atrakcia bude navždy patriť ku koloritu Trenčianskeho kraja.

Ak sa chcete o Trenčianskej elektrickej železnici dozvedieť viac, kliknite na webstránku neziskovej organizácie.

Text a foto: Jaroslav Filo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *